Συχνές ερωτήσεις για τον ύπνο των βρεφών

Αγγελική Θεοδωρίδου • Σεπ 15, 2022

Βρεφικοί κολικοί ή κολικοί 1ου τριμήνου

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα βρέφος μέχρι τον 1ο χρόνο;

Τα νεογνά και τα βρέφη χρειάζονται φυσιολογικά αρκετές ώρες ύπνου το 24ωρο, που κυμαίνονται από 12-16 ανάλογα με το παιδί. Η αφύπνιση των νεογνών και των βρεφών καθορίζεται κατά κύριο λόγο από το αίσθημα της πείνας. Τα νεογνά για παράδειγμα ξυπνούν για να σιτιστούν περίπου ανά 3 ώρες τον πρώτο καιρό (όχι τις πρώτες μέρες και όχι αυτά που σιτίζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα). Δεν συστήνεται να αφήνουμε ένα νεογνό μέχρι τις 5-6 εβδομάδες να κοιμάται περισσότερο από 5 ώρες.

Από τον 3
ο-4ο
μήνα, τα περισσότερα βρέφη δεν ξυπνούν ανά 3 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τον 6
ο μήνα, πολλά βρέφη εγκαθιστούν κιρκάδειους ρυθμούς ύπνου, που σημαίνει ότι μπορούν να κοιμηθούν συνεχόμενα για 5-6 ώρες χωρίς την ανάγκη να σιτιστούν τη νύχτα. Οι μικρής διάρκειας ύπνοι κατά τη μέρα μειώνονται σταδιακά καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Ένα βρέφος άνω των 6 μηνών μπορεί να κάνει μόνο 1-2 μικρής διάρκειας ύπνους τη μέρα.

Είναι ωστόσο σαφές ότι όλα τα παραπάνω είναι εξατομικευμένα και εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε βρέφους και κυρίως από τις συνήθειες και το πρόγραμμα όλης της οικογένειας (ώρες απουσίας των γονέων, ύπαρξη αδερφών κλπ).


Πού πρέπει να κοιμάται ένα νεογνό/βρέφος;

Τα νεογνά μπορούν με ασφάλεια να κοιμηθούν σε λίκνο ή βρεφική κούνια, που συστήνεται να τοποθετείται στο δωμάτιο των γονέων, στο πλάι της μητέρας που θηλάζει, για τους πρώτους 4-6 μήνες. Η συγκοίμηση (co-sleeping), αν και ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ενέχει σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τον κίνδυνο ασφυξίας, στραγγαλισμού και εκδήλωσης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών.

Επισημαίνεται ότι ως η πιο ασφαλής θέση ύπνου για τα νεογνά και βρέφη θεωρείται η τοποθέτησή τους ύπτια (ανάσκελα), ώστε να μειωθεί κατά το μέγιστο ο κίνδυνος εισρόφησης. Η τοποθέτηση σε πλάγια θέση θεωρείται εξίσου ασφαλής, ωστόσο έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με διαταραχές του μυικού τόνου ετερόπλευρα.


Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS);

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αιφνίδιο και ανεξήγητο θάνατο ενός υγιούς βρέφους. Αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε βρέφη ηλικίας ενός έως δώδεκα μηνών. Ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου είναι μεγαλύτερος μεταξύ 2 και 6 μηνών και εκδηλώνεται συχνότερα σε αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Παρά τις πολυάριθμες καταγραφές, δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένη παθολογική αιτία στην οποία αποδίδεται το σύνδρομο. Για τη μείωση εκδήλωσης του SIDS υπάρχουν οι ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:

  • - Το βρέφος πρέπει να τοποθετείται για ύπνο σε ύπτια θέση. Συνεπώς τοποθετούμε το βρέφος ανάσκελα είτε πρόκειται για τους μικρούς (ημερήσιους) είτε για το νυχτερινό του ύπνο.
  • - Το βρέφος πρέπει να τοποθετείται για ύπνο πάνω σε σταθερό στρώμα σε λίκνο ή σε βρεφική κούνια/κρεβάτι.
  • - Δεν τοποθετούμε το βρέφος σε υδρόστρωμα, καναπέ, μαλακό στρώμα, μαξιλάρια ή άλλη επιφάνεια την ώρα του ύπνου. Το λίκνο και η βρεφική κούνια αποτελούν το ασφαλέστερο μέρος για τον ύπνο των βρεφών.
  • - Δεν καλύπτουμε το κεφάλι ή το πρόσωπο του βρέφους με σεντόνι ή κουβέρτα. Το κλινοσκέπασμα θα πρέπει να σταθεροποιείται στο στρώμα και δεν πρέπει να τοποθετείται ψηλότερα από το ύψος του στήθους.
  • - Αφαιρούμε μαξιλάρια, πανάκια αγκαλιάς, λούτρινα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις αεροφόρους οδούς του βρέφους. Επιπλέον, απομακρύνουμε αντικείμενα με σκοινιά, κορδόνια, αιχμηρές γωνίες ή άκρες.
  • - Δεδομένου ότι το κάπνισμα των γονέων έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση του SIDS, επιβάλλεται οι γονείς να καπνίζουν έξω από το σπίτι και απαραίτητα μακριά από τη βρεφική κούνια.
  • - Εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για τα βρέφη, που δε διαφέρουν από αυτές των υγιών ενηλίκων.
  • - Μετά την ηλικία των 4-5 μηνών, όταν τα βρέφη μπορούν και συλλαμβάνουν εκούσια αντικείμενα που μπορούν να φτάσουν, απομακρύνουμε παιχνίδια που κρέμονται πάνω από τη βρεφική κούνια.
  • - Ήδη από την 3η εβδομάδα της ζωής, τοποθετούμε το νεογνό/βρέφος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) για λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάντα σε εγρήγορση. Είναι το λεγόμενο ‘tummy time’, που βοηθά την ανάπτυξη των μυών του αυχένα και της ωμικής ζώνης και αποτρέπει τον κίνδυνο εισρόφησης (επιπλέον βοηθά την εξέλιξη της οπτικής αντίληψης και την πρόληψη της πλαγιοκεφαλίας).
  • - Η χρήση της πιπίλας έχει συσχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης του SIDS.


Είναι φυσιολογικό ένα βρέφος να ξυπνάει συχνά τη νύχτα;

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους γονείς ότι καθώς τα βρέφη αναπτύσσονται ραγδαία οι συνήθειες ύπνου τους πρώτους μήνες αλλάζουν. Όλα τα βρέφη ξυπνούν παροδικά τη νύχτα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου και αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Από την άλλη πλευρά ωστόσο τα βρέφη, ακόμη και αυτά που θηλάζουν αποκλειστικά, μπορούν να εκπαιδευτούν από νωρίς στον ύπνο. Κάποια βρέφη μπορούν από την αρχή μόνα τους να ξανακοιμηθούν μετά από μια παροδική αφύπνιση. Άλλα πάλι δυσκολεύονται και «μαθαίνουν» στους γονείς τους να τους προσφέρουν βοήθεια (θηλασμός, κούνημα, αγκαλιά). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε αφύπνιση δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι το βρέφος πεινάει. Συνεπώς, καλό θα ήταν να εκπαιδεύουμε από νωρίς (μετά τους 3 μήνες) τα βρέφη σε πιο υγιείς συνήθειες ύπνου, παρά να παρατείνουμε τη συνεχή ανάγκη για συμμετοχή του γονέα ή του φροντιστή.


Tι είναι η διαταραχή ύπνου
(sleep regression);


Ως διαταραχή ύπνου (sleep regression) θεωρείται μια χρονική περίοδος που διαρκεί από 2 έως 4 εβδομάδες, κατά την οποία ένα βρέφος που προηγουμένως κοιμόταν καλά ξαφνικά εγκαθιστά μεγάλη δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή εμφανίζει πολλές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο τα βρέφη μεγαλώνουν, ο ύπνος τους περνάει από διαφορετικές φάσεις (REM και non-REM, ελαφρύς και βαθύς ύπνος), όπως και των ενηλίκων. Κατά τις φάσεις του ελαφρύ ύπνου, τα βρέφη αφυπνίζονται εύκολα. Αυτό επιδεινώνεται από διάφορους παράγοντες όπως:

Ένα άλμα ανάπτυξης, κατά το οποίο το βρέφος χρειάζεται περισσότερη τροφή.

Άλγη οδοντοφυίας

Νέο αναπτυξιακό στάδιο (καθιστή θέση, μπουσούλημα κλπ)

Αλλαγές στη ρουτίνα της οικογένειας (μετακόμιση, διακοπές, παιδικός σταθμός)

Μια ασθένεια (πχ ιογενής λοίμωξη ή οξεία ωτίτιδα)


Με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τα νεογέννητα και τα βρέφη να κοιμηθούν καλύτερα;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι εύκολη και ούτε επιτυγχάνεται σε όλα τα βρέφη. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι γονείς που επιθυμούν να πετύχουν πιο υγιείς συνήθειες ύπνου για τα βρέφη τους.

Τα νεογέννητα δε γνωρίζουν τους κιρκάδειους ρυθμούς και συνεπώς δεν ξεχωρίζουν τη μέρα με τη νύχτα. Τα ξυπνήματα τους πρώτους 2-3 μήνες καθορίζονται από το αίσθημα της πείνας και στα θηλάζοντα νεογνά από το γεγονός ότι η γαλακτοφορία μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και πεινούν συχνότερα. Θα πρέπει επομένως οι γονείς να υποδείξουν με κάποιους τρόπους στο νεογέννητο πότε πρέπει να κοιμάται. Οι σιτίσεις τη νύχτα θα πρέπει να γίνονται με χαμηλό φωτισμό και ελάχιστα ερεθίσματα, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται για τα ημερήσια γεύματα. Επίσης, οι γονείς δε θα πρέπει να καθορίζουν ή να περιορίζουν τους μικρούς ημερήσιους ύπνους, γιατί η υπερβολική κούραση δεν οδηγεί σε έναν καλό βραδινό ύπνο.

Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια κόπωσης των βρεφών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία, κλάμα, τέντωμα χεριών και ποδιών, χασμουρητά και τρίψιμο των ματιών. Αν αντιληφθούμε τα σημάδια έγκαιρα και τοποθετήσουμε το βρέφος για ύπνο μπορεί να αρχίσει να εγκαθίσταται μια κυκλική ρουτίνα ύπνου. Συστήνεται να τοποθετείται το βρέφος για ύπνο όσο ακόμη είναι ξύπνιο αλλά πολύ νυσταγμένο, ακόμη και μετά από μητρικό θηλασμό. Με τον τρόπο αυτό, το βρέφος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορεί να κοιμάται χωρίς την ανάγκη της παρουσίας άλλου προσώπου.

Είναι σημαντικό να καθιερωθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει το μπάνιο του βρέφους, την ανάγνωση, χαμηλόφωνη αφήγηση, τραγούδι, χαμηλή σε ένταση μουσική, αγκαλιά ή ήπιο μασάζ. Ακόμη κι αν τους πρώτους μήνες της ζωής η ρουτίνα δε γίνεται αντιληπτή από το βρέφος, με την πάροδο των μηνών έχει ιδιαίτερη αξία. Αποφεύγουμε την υπερδιέγερση που μπορεί να προκαλέσουν οι οθόνες ή ένα πολύ ενεργητικό παιχνίδι πριν τον ύπνο. Αποφεύγουμε να εγκαταστήσουμε ως ρουτίνα ύπνου τη σίτιση είτε πρόκειται για μητρικό θηλασμό είτε για formula. Αυτό μπορεί να αποτελεί ερέθισμα για νυχτερινές αφυπνίσεις. Γύρω στο έτος, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη χρήση μεταβατικού αντικειμένου όπως ένα πανάκι αγκαλιάς, ένα μικρό λούτρινο παιχνίδι ή ένα κομμάτι ύφασμα.

Εξασφαλίζουμε ότι στο δωμάτιο υπάρχει ησυχία, όχι υπερβολική ζέστη και σχετικό σκοτάδι. Ένα φως νύχτας ή ένας κεντρικός διακόπτης με dimer μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη αίσθηση (προσοχή στις σκιές στους τοίχους).

Να θυμόμαστε ότι τα μικρά βρέφη κάνουν γενικά ανήσυχο ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι μετακινούνται, γελούν, πιπιλίζουν, ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, κάνουν περίεργους θορύβους και όλα αυτά ενώ κοιμούνται. Ωστόσο όταν κλαίνε έντονα για κάποια λεπτά, καλό είναι να ελέγξουμε μήπως κάτι συμβαίνει.


Πότε επικοινωνούμε με τον παιδίατρο για θέματα ύπνου;

Ο ύπνος των βρεφών, ως καθημερινή ρουτίνα, θα πρέπει να συζητείται σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη του βρέφους. Πίσω από μία διαταραχή ύπνου μπορεί κάποιες φορές να υποκρύπτεται μία οργανική αιτία όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή μία τροφική αλλεργία. Επιπλέον, μετά το έτος εμφανίζονται σε μερικά βρέφη οι νυχτερινοί εφιάλτες ή οι νυχτερινοί τρόμοι που θέλουν άλλη αντιμετώπιση.

Αν εφαρμόζετε κάποια διαδικασία εκπαίδευσης ύπνου πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς αποτέλεσμα, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας. Ακόμη κι αν δε βρεθεί η τέλεια λύση, θα επικοινωνήσετε το πρόβλημά σας και θα σας καθησυχάσει εφόσον πρόκειται για μια «φυσιολογική» διαταραχή.

Αν η διαταραχή ύπνου εκδηλωθεί στα πλαίσια κάποιας ασθένειας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει ή να εκτιμήσει κλινικά το βρέφος.


Συμπερασματικά, οι διαταραχές ύπνου δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπισθούν και χρειάζονται υπομονή. Η γνώση ότι πρόκειται για μια αναπτυξιακή φάση που θα ξεπεραστεί, η τήρηση σταθερής ρουτίνας ύπνου παράλληλα με την κατάλληλη συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να «αντέξουν» τη δύσκολη πολλές φορές μετάβαση των βρεφών σε έναν συνεχή, πολύωρο νυχτερινό ύπνο.

Από Αγγελική Θεοδωρίδου 15 Nov, 2023
Τι είναι η γαστρεντερίτιδα; Η γαστρεντερίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί ναυτία, εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος. Συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες και είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν στο σπίτι με κατάκλιση, κατανάλωση υγρών και κατάλληλη δίαιτα. Πιο συχνά προσβάλλονται τα βρέφη που δεν θηλάζουν και τα νήπια σε παιδικούς σταθμούς. Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα; Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται στην προσβολή του στομαχικού ή/και του εντερικού βλεννογόνου από λοιμογόνους παράγοντες (ιούς, βακτήρια ή παράσιτα) που προκαλούν φλεγμονή. Στα παιδιά, οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας. Ο ροταϊός προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας στα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα εμφανίσουν γαστρεντερίτιδα από αυτόν τον ιό μέχρι τα 5 τους χρόνια. Ως γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί και η τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να οφείλεται σε τρόφιμο μολυσμένο ή που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μικρόβια ( σαλμονέλλα, κολοβακτηρίδιο κ.α) ή σε παράσιτα (λιστέρια, λάμβλια κ.α). Συνήθως η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται εύκολα από την άμεση επαφή μολυσμένου ατόμου με υγιές και συχνά εκδηλώνονται επιδημίες. Επιπλέον ένα παιδί μπορεί να νοσήσει αν: Έρθει σε επαφή με μολυσμένο αντικείμενο ή μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξει το φαγητό ή το στόμα του. Μοιραστεί φαγητό με κάποιον που νοσεί. Διαβιεί με κάποιον που έχει μολυνθεί, ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν νοσεί. Τέλος σε κάποιες περιοχές με κακή υγιεινή νερού, η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένου νερού. Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας; Τα συνήθη συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι ο εμετός και η διάρροια. Πολλά παιδιά εμφανίζουν επίσης πυρετό. Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι συνδυασμοί συμπτωμάτων και άρα τύποι γαστρεντερίτιδας. Πόνος στην κοιλιά και έμετοι για λίγα 24ωρα Πολλοί έμετοι, πόνος στην κοιλιά, σε 1-2 24ωρα διάρροιες Πόνος στην κοιλιά και διάρροιες Μόνο διάρροιες για πολλές μέρες ή εβδομάδες Όλα τα παραπάνω με ή χωρίς πυρετό. Όταν τα παιδιά έχουν πολλές διάρροιες ή εμέτους σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζουν απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση, αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας; Η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας είναι κλινική με βάση τα συμπτώματα. Συνήθως δεν απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις. Αν υπάρχει έντονο κοιλιακό άλγος και ιδιαίτερα αν δεν συνυπάρχει διάρροια, η κλινική εξέταση θα πρέπει να αποκλείσει χειρουργικές καταστάσεις που υποδύονται τη γαστρεντερίτιδα και κυρίως τη σκωληκοειδίτιδα. Εάν ένα παιδί έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση ή έχει αίμα ή βλέννη στα κόπρανα, μπορεί να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις ή εξέταση κοπράνων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αφυδάτωση και να διερευνηθεί ο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερίτιδα; Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα και τα περισσότερα παιδιά μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι. Το παιδί με γαστρεντερίτιδα πρέπει να παραμείνει ενυδατωμένο με σταδιακή αναπλήρωση υγρών. Τα παιδιά με πιο σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να χρειαστούν θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά ή στο νοσοκομείο. Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται κατά την αντιμετώπιση των εμέτων (λόγω του φόβου της αφυδάτωσης) είναι αμέσως μετά τον εμετό να δίνουμε στο παιδί να πιει νερό ή άλλα υγρά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Η χορήγηση νερού ή άλλης τροφής θα πρέπει να αρχίσει περίπου 2 ώρες μετά τον τελευταίο έμετο. Προτείνεται η ενυδάτωση να γίνεται σταδιακά και με πολύ μικρές ποσότητες (πρακτικά δίνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε 3-5 λεπτά για τις επόμενες 2-3 ώρες). Ιδανικά αν το βρέφος ή το νήπιο είναι δεκτικό προτείνεται αντί νερού η χορήγηση ηλεκτρολυτικού διαλύματος (στα φαρμακεία κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο). Γενικά τις πρώτες ώρες δεν συστήνεται η χορήγηση στερεάς τροφής για να επιτρέψουμε στο στομαχικό βλεννογόνο να ανακάμψει και να σταματήσουν οι έμετοι. Η επανασίτιση γίνεται με μικρές ποσότητες στην αρχή υγρών και κατόπιν στερεών τροφών τουλάχιστον για ένα 24ωρο. Συχνό λάθος πχ η χορήγηση μεγάλης ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας (επειδή το παιδί διψάει και κλαίει) που οδηγεί σε εκ νέου ενεργοποίηση των εμέτων. Μετά τις πρώτες ώρες, μπορούμε να ξεκινήσουμε στο παιδί ελαφρά διατροφή, όπως κοτόσουπα, ρύζι, ζυμαρικά, γιαούρτι, πατάτα, καρότο, φρυγανιές, κράκερς, ψωμί, κασέρι, μήλο, μπανάνα αποφεύγοντας τα υπόλοιπα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Να σημειωθεί ότι τροφές με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη μπορούν να επιδεινώσουν τις διάρροιες. Σε περιπτώσεις με έντονο διαρροϊκό σύνδρομο, προτείνεται η αποχή από το γάλα ιδιαίτερα σε νήπια άνω των 2 ετών γιατί συχνά οι γαστρεντερίτιδες προκαλούν προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν προτείνονται γάλατα ελεύθερα λακτόζης. Για βρέφη και νήπια που θηλάζουν, ο μητρικός θηλασμός συνεχίζεται κανονικά. Σε 2-3 24ωρα και εφόσον η γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή, θα πρέπει να επανέλθουμε στην φυσιολογική διατροφή του. Αν η γενική κατάσταση του παιδιού δεν έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να υπάρχει εκ νέου επικοινωνία με τον παιδίατρο. Εφόσον υπάρχει πυρετός, μπορεί να χορηγηθεί παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Αν οι έμετοι δεν το επιτρέπουν, ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπισθεί με πρακτικά μέσα (κομπρέσες, χλιαρό μπάνιο). Δεν δίνουμε αντιεμετικά ή αντιδιαρροϊκά φάρμακα στα παιδιά, εκτός αν συστηθεί από τον παιδίατρό σας. Το παιδιά παραμένουν εκτός σχολείου ή παιδικού σταθμού μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς εμετούς ή πυρετό και να έχουν βελτιωθεί οι διάρροιες. Πότε πρέπει το παιδί να εξετασθεί από τον παιδίατρο; Όταν: Δεν μπορεί να καταναλώσει υγρά για αρκετές ώρες. Δεν αποβάλλει αρκετά ούρα (περισσότερο από 4-6 ώρες για βρέφη και 6-8 ώρες για τα μεγαλύτερα παιδιά). Έχει σημάδια αφυδάτωσης, όπως κλάμα με λίγα ή καθόλου δάκρυα, ξηροστομία ή σκασμένα χείλη, αίσθημα ζάλης, υπνηλία. Έχει υψηλό πυρετό (πάνω από 39). Έχει αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό. Εμφανίζει εμέτους για περισσότερες από 24 ώρες ή οι διάρροιες δεν βελτιώνονται μετά από αρκετές ημέρες. Η βαριά αφυδάτωση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε βρέφη κάτω των έξι μηνών, πρόωρα ή χαμηλού βάρους, σε βρέφη που δεν θηλάζουν, σε βρέφη με πολλούς εμέτους και σε βρέφη με περισσότερα από 6 επεισόδια έντονης διάρροιας στο 24ωρο. Μπορεί να προληφθεί η γαστρεντερίτιδα; Η γαστρεντερίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος. Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η ασθένεια είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης των αιτιολογικών παραγόντων: Ο πιο σημαντικός τρόπος αποφυγής της μετάδοσης είναι η εκπαίδευση της υγιεινής των χεριών. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται ιδιαίτερα μετά τη χρήση του μπάνιου και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού. Άλλος τρόπος αποφυγής της μετάδοσης είναι η απολύμανση των επιφανειών ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς με ένα καθαριστικό που σκοτώνει ιούς και βακτήρια. Όσον αφορά στην τροφική δηλητηρίαση, ακολουθούμε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων για να αποφύγουμε την είσοδο βακτηρίων και ιών σε τρόφιμα και ποτά.  Ο έγκαιρος εμβολιασμός των βρεφών με όλα τα συνιστώμενα εμβόλια είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την προφύλαξη και για την γαστρεντερίτιδα (το εμβόλιο έναντι του ροταϊού προστατεύει από τη νόσο σε ποσοστό πάνω από 90%).
Βήχας
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 24 Oct, 2022
Ο βήχας είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα για το οποίο απευθύνονται οι γονείς στον παιδίατρο, ιδιαίτερα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Περιστατικά-οξείας-ηπατίτιδας-άγνωστης-αιτιολογίας-στα-παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 28 Apr, 2022
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Βρεφικοί κολικοί ή κολικοί 1ου τριμήνου
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 10 Feb, 2022
Οι κολικοί 1ου τριμήνου αποτελούν την χωρίς εμφανή οργανική αιτία κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από έντονο κλάμα ή ανησυχία τουνεογνού/βρέφους και διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα,τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες.
Οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 01 Feb, 2022
Οξεία μέση ωτίτιδα ονομάζουμε την οξεία φλεγμονή του μέσου ωτός που έχει ως συνέπεια τη συλλογή υγρού ή πυώδους εκκρίματος στο τμήμα του αυτιού που βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη.
Αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 22 Jan, 2022
Με τον όρο λειτουργική δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία αναφερόμαστε στην οικειοθελή κατακράτηση των κοπράνων μετά από τον αποκλεισμό υποκείμενου οργανικού νοσήματος.
Βάδιση στις μύτες των ποδιών- Ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 21 Dec, 2021
Κατά μέσο όρο, τα βρέφη κατακτούν τη δεξιότητα της βάδισης γύρω στον πρώτο χρόνο της ζωής (συνήθως από τον 10ο έως και τον 16ο μήνα). Ωστόσο η διαδικασία της βάδισης δεν τελειοποιείται εξαρχής και τα μικρά νήπια περιστασιακά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους μέχρι και τις αρχές του 2ου έτους της ζωής.
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 02 Dec, 2021
1. Μπορεί το παιδί μου (5 -11 ετών) να κάνει το εμβόλιο έναντι της COVID-19; 2. Είναι οι παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 οι ίδιες και στα παιδιά; 3. Άρα, πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο να εμβολιάσω το παιδί μου για την COVID-19;
Στάσεις-θηλασμού
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 02 Dec, 2021
Το νεογέννητο ήδη από τη στιγμή του τοκετού είναι σε θέση να αναζητήσει το μαστό της μητέρας και να καταφέρει ενστικτωδώς να κάνει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στα παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 30 Nov, 2021
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΗ βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ρυθμίζει τα επίπεδα του φωσφόρου κα
Περισσότερα Άρθρσ
Share by: